پابند طلا یکی از زیورآلات محبوب و مرسوم در میان خانم ها بوده که از دیرباز در کشورها و فرهنگ های مختلف مورد استفاده قرار گرفته است. در زمان های قدیم، پابندها علاوه بر زیبایی ظاهری، نمایانگر جایگاه و طبقه اجتماعی، اعتقادات، آداب و رسوم و حتی وضعیت تاهل افراد بوده است. برخی نیز بر این باور بودند که همراه داشتن پابندی خاص می تواند برای آن ها انرژی مثبت به همراه داشته یا آن ها را از ارواح شیطانی به دور نگه دارد.
پابندها انواع مختلفی از جمله مدل های ساده، چندلایه، آویزدار، زنجیری، مدرن، فانتزی و ترکیب طلا با سنگ های زینتی داشته که برخی از آن ها از دوران باستان در فرهنگ بسیاری از کشورها جای داشته اند و در سال های اخیر نیز مجدداً ترند شده اند.
در بسیاری از ادیان و فرهنگ ها پابندهایی که جنس طلا داشته و با سنگ های زینتی مانند یاقوت، زمرد، عقیق، لاجورد، فیروزه وغیره ترکیب شده اند، خواص درمانی داشته و در زمان باستان، طبقه اشراف از این مدل ها استفاده می کردند.
در این مقاله انواع پابند طلا و تاریخچه هرکدام از آن ها را با یکدیگر مرور می کنیم.
مشاهده و خرید انواع پابند طلا از گالری ساعتچی
نمایش چند محصول از گالری ساعتچی به همراه قیمت
تاریخچه انواع پابند طلا
پابند طلا یک اکسسوری جذاب و لوکس بوده که از دوران باستان تا به امروز مورد استفاده قرار گرفته است. در ادامه تاریخچه انواع پابند طلا را بیان می کنیم:
بیشتر بخوانید: تاریخچه جواهرات از دوران باستان تا قرن هفدهم
دوران باستان
پابند طلا یک جواهر محبوب از دوران باستان بوده که تمدن هایی چون بین النهرین، ایران، هند و مصر از آن استفاده می کردند. پابندهای طلا علاوه بر زیبایی ظاهری، نمادی از ثروت و جایگاه اجتماعی افراد به حساب آمده و استفاده از آن ها ریشه در باورهای مذهبی آنان داشت.
تمدن هند
یکی از کشورهایی که از دیرباز، پابند نقش مهمی در فرهنگ آن ها داشته هندوستان است. پابند سنتی و معروف هند payal نامیده شده که معمولاً از جنس نقره ساخته می شود. در فرهنگ بسیاری از قسمت های کشور هند، زنان متاهل برای نشان دادن وضعیت تاهل و تعهد خود از پابند استفاده می کنند. برخی مناطق هند نیز بر این باورند که آویختن پابند طلا باعث دور شدن ارواح و انرژی های بد از انسان می شود.
ایران باستان و بین النهرین
در تمدن ایران و بین النهرین، آویختن پابند بیشتر در میان اشراف زاده ها و زنان دربار مرسوم بود که از جنس طلا یا نقره ساخته می شدند. بیشتر پابندهای طلایی که در آن زمان رواج داشت، مدل های ساده و بدون آویز بودند که در آثار به جا مانده از گذشته نمایان هستند.
اروپا و غرب
در قرن ۱۹ و دوران ویکتوریایی در اروپا، آویختن پابندهای طلای ساده رواج پیدا کرده و یک سبک جدید مد به حساب می آمد. زنان اروپایی از این اکسسوری ظریف و شیک استقبال کرده و از آن زمان پابند را در استایل خود به کار می بردند.
قرن ۲۰ و ۲۱
پابندهای ساده طلا، پابندهای سبک بوهمی که عموماً پارچه ای بودند و همچنین پابندهای مینیمالیستی در آن دوره در اروپا و غرب رواج پیدا کردند. زنان جوان در آن زمان بیشتر طرفدار پابندهای ظریف طلا بوده و امروزه نیز این اکسسوری در دنیای مد بسیار مورد استفاده قرار می گیرد.
معرفی انواع پابند طلا و تاریخچه هرکدام از آن ها
پابندهای طلا مدل های متنوعی دارد که در زمان های گذشته هر کدام از آن ها در فرهنگ ها و تمدن های مختلف جایگاه به خصوصی داشتند. در ادامه انواع پابند را همراه با تاریخچه استفاده از آن ها معرفی می کنیم:
بیشتر بدانید: همه چیز درباره انتخاب پابند
۱- پابند طلا ساده
پابندهای ساده یا کلاسیک معمولاً یک زنجیر طلای نازک را شامل شده که آویز نداشته و یا آویزهای کوچک و مینیمال دارند. این پابندها در کشور هند و خاورمیانه از قرن ها پیش تا به امروز قسمتی از جواهرات عروسی خانم ها به حساب می آمدند. پابندهای ساده طلا در مصر، یونان و روم باستان مختص اشراف زادگان و ثروتمندان بوده و نمادی از زیبایی و قدرت به حساب می آمدند. پابندهای نقره و برنز نیز توسط طبقات متوسط و پایین تر جامعه مورد استفاده قرار می گرفتند. در تمدن بین النهرین، پابند طلای ساده بخشی از فرهنگ زنان و مردان بوده و طراحی آن ها ساده و مینیمال بود. در هند باستان نیز پابندهای طلای ساده رواج زیادی داشته و مختص زنان طبقه اشراف بود.
۲- پابند طلا آویزدار
در طول تاریخ پابندهای طلای آویزدار محبوبیت خاصی داشته و آویزهای آن شامل زنگوله، سکه، نمادهای خاص و تزیینات زیبا می شدند. برخی از این پابندها نشانی از جایگاه اجتماعی و فرهنگی افراد داشته و بعضی نیز نمادی از شانس و ثروت به حساب می آمدند. در مصر باستان آویزهایی با نام چشم هوروس که نماد زندگی بود بر پابند آویخته می شدند و مصریان بر این باور بودند که این آویزها از آن ها در برابر ارواح شیطانی محافظت می کند. در ایران باستان پابندهای طلا با آویزهای سکه ای و مهره های گران بها ساخته می شدند که جایگاه اجتماعی زنان را نشان می دادند. در هند پابندهایی با آویزهای زنگوله ای رواج داشت که هنگام راه رفتن صدا تولید می کردند و مردم هند بر این باور بودند که این صدا انرژی های منفی را از آن ها دور می کند.
بیشتر بخوانید: تاریخچه دستبند،از گذشته تا امروز
۳- پابند طلا با سنگ های قیمتی
این پابندها از زمان های خیلی دور یک اکسسوری محبوب به حساب آمده و علاوه بر زیبایی ظاهری، معنی معنوی و نمادینی را نیز به همراه داشتند. در مصر باستان، یونان و روم، سنگ های لاجورد، عقیق، مرجان سرخ، آمیتیست و فیروزه را برای خواص محافظتی و شفابخشی که داشت به عنوان پابند همراه خود داشتند. در ایران باستان، ترکیب پابند طلا با سنگ های زینتی و مهره ها در فرهنگ مردم نقش داشته و برخی از آن ها با نمادهای خاص و طلسم های محافظتی تزیین می شدند. در کشور هند نیز سنگ های زینتی در آیین هندو بسیار رواج داشت و پابندهای طلا که با سنگ زمرد، عقیق و یاقوت ترکیب شده بودند، برای محافظت از آن ها در برابر شر و افزایش انرژی مثبت استفاده می شدند. برخی از پابندهای طلا با سنگ های زینتی گران بها نیز در جشن ها و مراسم های مذهبی هندوها به کار می رفتند.
بیشتر بخوانید: انواع سنگ ها را بشناسیم
۴- پابند طلا چند لایه
پابندهای چند لایه که در سال اخیر بسیار ترند شده اند، ریشه در تمدن باستان دارند. اشراف زادگان مصری پابندهای خود را به صورت لایه لایه می آویختند که برخی از آن ها زنجیرهای طلا و برخی از آن ها ترکیبی از طلا با مهره یا سنگ های زینتی گران بها بودند. این پابندها علاوه بر زینت بخشیدن به بدن زنان، قدرت و جایگاه اجتماعی آن ها را نیز به رخ دیگران می کشیدند. در یونان و روم باستان نیز پابندهایی که از چندلایه زنجیر تشکیل شده و آویزهایی از سکه، قلب یا نمادهای الهی داشتند بسیار مرسوم بودند. در ایران باستان پابندهای چند لایه با زنجیرهای طلایی و گاهاً همراه با آویزهای حیوانات یا نمادهای خاص ساخته می شدند. در هند نیز پابندهای چند لایه از چند ردیف زنجیر طلا و مهره های ریز تشکیل شده که در بین عروس ها بسیار رایج بوده و نمادی از برکت و خوشبختی به حساب می آمدند.
۵- پابند طلا مدرن
تا قبل از قرن بیستم پابندها در کشورهای غربی رواج کمی داشته و استفاده از آن ها بیشتر در میان کشورهای خاورمیانه و هند مرسوم بود. با گسترش ارتباطات جهانی، طراحان غربی از پابندهای این کشورها الهام گرفته و به تدریج در اروپا و آمریکا پابندهای مدرن با طرح های خاص جای خود را در صنعت مد و میان مردم باز کردند. در اوایل قرن بیستم پابندهای ظریف بیشتر در میان خانم های طبقه اشراف و هنرمندان مورد استفاده قرار گرفته و برخی از مدل های آن شامل طرح های هندسی مدرن و سنگ های زینتی گران قیمت بودند. پس از آن پابندهای دست ساز مهره ای و سنگ های طبیعی رایج شده و طراحان با ترکیب آن با طلا مدل های خاص و مدرنی را ایجاد می کردند.
۶- پابندهای طلا فانتزی
مدل های فانتزی بیشتر شامل طرح های شخصی سازی شده مانند حروف اسم، نمادها یا حروف خاص بوده که ترکیبی از طلا با سنگ های زینتی، مهره، صدف و زنجیر هستند. در زمان گذشته زنان هندی پابندهای دستساز که در آن ها سنگ های رنگی به کار می رفت را استفاده می کردند. در مصر باستان نیز استفاده از پابندهای دست ساز و رنگارنگ مرسوم بود که برخی از آن ها جنبه مذهبی داشته و در آن ها از نمادهای خاص استفاده می شد. پس از مدتی در اروپا استفاده از پابندهای فانتزی رواج پیدا کرده و نمادی از آزادی، خلاقیت و احترام به طبیعت به حساب می آمد. در حال حاضر نیز پابندهای فانتزی یکی از ترندهای محبوب دنیای مد بوده که در برندهای معروف جواهرسازی نیز مدل های متنوعی از آن ها دیده می شوند.
نتیجه گیری
پابند طلا یکی از زیباترین و شیک ترین اکسسوری ها بوده که در میان خانم های شیک پوش طرفدار زیادی دارد. این اکسسوری شیک تاریخچه و فرهنگ غنی داشته و از ایران باستان، هند، مصر، روم، یونان گرفته تا اروپا استفاده از آن، ریشه در باورها و فرهنگ آن منطقه دارد. طراحان جواهرات و طرفداران مد و فشن بسیاری از پابندهای طلا که در زمان گذشته زیاد استفاده می شده را دوباره طراحی کرده و به بازار ارائه کرده اند. بسیاری از جواهرات امروزی که مدرن و ترند به حساب می آیند زمانی در تمدن باستان توسط اشراف یا سایر طبقه های اجتماع مورد استفاده قرار گرفته اند. پابندهای طلای ساده، چندلایه، مدرن، فانتزی، آویزدار و ترکیب طلا با سنگ های زینتی از زمان گذشته تا به امروز مورد توجه خانم ها قرار گرفته و در حال حاضر طیف وسیعی از طرح ها و مدل های پابند طلا در طلافروشی ها موجود است.

معرفی انواع پابند طلا و تاریخچه هرکدام از آن ها