طلا و سکه برای سرمایه گذاری همیشه دو گزینه محبوب در میان مردم بوده اند که هر فردی با توجه به نیاز و با بررسی میزان سود بیشتر، یکی را انتخاب می کند. بسیاری از خانم ها طلا را برای سرمایه گذاری انتخاب می کنند؛ زیرا جنبه زینتی داشته و می توانند در مراسم های مختلف از آن استفاده کنند. افراد دیگری با توجه به اینکه طلا ریسک دزدیده شدن، گم شدن و سرقت را به دنبال دارد، به سراغ خرید سکه برای سرمایه گذاری می روند. همچنین طلا کارمزد و اجرت ساخت بالایی دارد که علاوه بر ارزش طلا در هنگام خرید، باید این هزینه ها را نیز پرداخت کنید. در مقابل، سکه اجرت ساخت بسیار پایینی داشته و سود بیشتری را نصیب سرمایه گذاران می کند.
بیشتر بخوانید: برای سرمایه گذاری طلای آب شده بهتر است یا سکه؟
سکه ها انواع مختلفی دارند و دارای وزن های متفاوت هستند. بیشترین وزن آن مربوط به سکه تمام بهار آزادی و سکه امامی است که هر دو یک وزن دارند. یکی از بهترین گزینه ها برای سرمایه گذاری، سکه های تمام بهار آزادی هستند که نقدشوندگی بالایی داشته و سود خوبی را برای خریدار به همراه دارند.
در این مقاله تفاوت سکه امامی و بهار آزادی را از نظر ظاهری، وزن و قیمت بررسی کرده و بهترین سکه برای سرمایه گذاری را معرفی می کنیم.
تفاوت سکه امامی و بهار آزادی چیست؟
سکه بهار آزادی(طرح قدیم) سکه هایی هستند که بین سال های ۱۳۵۸ تا ۱۳۷۰ ضرب شده اند. بعد از انقلاب اسلامی ایران اولین سکه ها با نام بهار آزادی در سال ۱۳۵۸ ضرب شدند و علت نامگذاری این سکه ها نیز همین موضوع است. پس از رحلت رهبر انقلاب اسلامی از سال ۱۳۷۰ به بعد سکه های امامی(طرح جدید) جایگزین سکه بهار آزادی شدند.
سکه امامی و بهار آزادی تفاوتی در عیار و وزن نداشته و تنها فرق آن ها سال ضرب شدن سکه است. این سکه ها در قیمت گذاری با یکدیگر متفاوت بوده و قیمت سکه امامی بالاتر از بهار آزادی است. در گذشته قیمت این دو سکه تفاوت چندانی با یکدیگر نداشت؛ ولی در حال حاضر به دلیل حباب قیمتی که در سکه های ضرب شده در سال ۱۳۸۶ وجود دارد، این اختلاف قیمت زیاد شده است. خریداران طلا و متقاضیان خرید سکه تمایل به خرید سکه امامی دارند و بیشتر معاملات سکه مربوط به این نوع است.
تفاوت دیگر سکه امامی و بهار آزادی در میزان فراوانی آن در بازار طلا است. با اینکه هر دو سکه در بازار طلا موجود بوده و خرید و فروش می شوند؛ ولی می توان گفت سکه های امامی فراوانی بیشتری نسبت به سکه های بهار آزادی دارند.
بیشتر بخوانید: تاریخچه سکه بهار آزادی را می دانید؟
تفاوت ظاهری سکه امامی و سکه بهار آزادی در چیست؟
در سکه های بهار آزادی یک طرف سکه عکس بارگاه امام رضا(ع) درج شده و در قسمت پایین آن عبارت بهار آزادی درج شده است. در سمت دیگر سکه سه بار کلمه علی تکرار شده است و در سکه های ضرب ۱۳۵۸ کلمه اولین بهار آزادی بر روی سکه نوشته شده است. در سکه های امامی نیز یک طرف سکه عکس بارگاه امام رضا(ع) درج شده و در سمت دیگر تصویر امام خمینی حک شده است. عبارت بهار آزادی بر روی این سکه ها نیز دیده می شود که در زیر تصویر حرم قرار دارد. سال ضرب سکه امامی ۱۳۸۶ است و در تمامی سکه هایی که بعد از این سال ضرب شده باشند نیز این تاریخ درج می شود که این کار برای جلوگیری از اختلاف قیمت بین سال های ضرب سکه است.
سکه امامی برای سرمایه گذاری بهتر است یا سکه بهار آزادی؟
بیشتر خریداران طلا و متقاضیان خرید سکه بر روی سکه امامی سرمایه گذاری می کنند؛ زیرا سود بیشتری نسبت به سکه بهار آزادی دارد. ارزش ریالی سکه امامی نسبت به بهار آزادی روند صعودی داشته و یک و نیم برابر بیشتر از سکه بهار آزادی سود دارد. همچنین به دلیل تقاضای بیشتر خریداران و فراوانی بیشتر سکه امامی در بازار طلا، نقدشوندگی این سکه سریع تر از سکه بهار آزادی است.
قیمت سکه بهار آزادی به میزان ارزش آن نزدیک تر بوده و به اصلاح حباب کمتری دارد و همین امر باعث می شود برخی خریداران برای سرمایه گذاری طولانی مدت این سکه را انتخاب کنند. با اینکه حباب سکه امامی بیشتر از سکه بهار آزادی است؛ ولی این موضوع از محبوبیت آن در میان خریداران کم نکرده است؛ زیرا با خرید و فروش به موقع سکه می توان سود بیشتری نسبت به سکه بهار آزادی کسب کرد.
آمار بازدهی سالانه در طول سال های ۱۴۰۱ تا ۱۴۰۲ نشان می دهد که سکه بهار آزادی ۹۲ درصد و سکه امامی ۹۷ درصد افزایش قیمت داشته که این نمودار نیز ثابت می کند خرید سکه امامی توجیه اقتصادی بیشتری نسبت به سکه بهار آزادی دارد.
کاربرد سکه بهار آزادی چیست؟
سکه بهار آزادی گزینه مناسبی برای هدیه دادن است و با توجه به جایگاه طلا در میان مردم، هدیه ارزشمندی به حساب می آید. در آخر برخی از خریداران خرد با توجه به حباب سکه امامی و نسبت به بودجه خود سکه بهار آزادی را برای سرمایه گذاری بلند مدت انتخاب می کنند.
نکاتی برای خرید سکه امامی و سکه بهار آزادی
فارغ از اینکه چه نوع سکه ای را برای سرمایه گذاری انتخاب کنید، باید قبل از خرید یک سری جوانب را در نظر بگیرید:
۱- سکه با ضرب ۱۳۸۶ خریداری کنید. بسیاری از فروشندگان در هنگام فروش سکه همه ضرب ها را با قیمتی مشابه می فروشند؛ ولی در هنگام خرید، سکه هایی که قبل از سال ۱۳۸۶ ضرب شده اند را به قیمت کمتری خریداری می کنند.
۲- سکه ها در دو نوع بانکی و غیر بانکی موجود هستند که سکه های بانکی توسط بانک مرکزی و غیر بانکی ها توسط سازندگان طلا ضرب می شوند. به هنگام فروش سکه، خریداران سکه های بانکی را به قیمت بالاتری خریداری می کنند؛ زیرا غیر بانکی ها تضمین شده نیستند.
۳- فروشنده های معتبر را از سایت اتحادیه طلا پیدا کرده و سکه خود را از آن ها تهیه کنید.
۴- سکه باید وکیوم شده بوده و دارای هولوگرام باشد. هر گونه خط و خش یا آسیب دیدگی در ظاهر سکه شما در فروش آن دچار مشکل می کند و ممکن است از ارزش واقعی آن کمتر خریداری شود.
۵- هنگام خرید سکه برای سرمایه گذاری به قیمت سکه، قیمت جهانی طلا، نوسانات بازار و حباب آن دقت کنید. خرید سکه در زمانی که قیمت طلا ثابت بوده و حباب کمتری دارد، سود بیشتری را نصیب شما می کند.
۶- به نقدشوندگی سریع سکه توجه کنید. همان طور که در مقاله گفتیم، سکه تمام بهار امامی نقد شوندگی بالایی داشته و اختلاف قیمتی خیلی کمی در هنگام خرید و فروش دارد.
نتیجه گیری
سرمایه گذاران برای حفظ ارزش پول خود در برابر تورم به فکر تبدیل ریال به دارایی هایی مانند سکه و طلا می افتند. این افراد به دنبال کسب سود بیشتر بوده و مایلند پول های خود را در امن ترین بازار سرمایه گذاری کنند.
طلا و سکه هر دو در دراز مدت سوددهی بالایی دارند؛ ولی با توجه به آمار می توان فهمید که سکه در طول چند سال بازدهی بیشتری حتی نسبت به طلای دست دوم دارد. سکه ها از زیر یک گرم تا حدود ۸ گرم ضرب می شوند که بیشترین میزان آن سکه تمام بهار آزادی است. سکه های تمام بهار آزادی که طرح قدیم (بهار آزادی) و طرح جدید (امامی) دارند، برای سرمایه گذاری بسیار مناسب هستند و از میان این دو، سکه امامی گزینه مناسب تری برای خرید است. سکه امامی در حال حاضر حباب قیمتی زیادی دارد و حدود ۲ میلیون گران تر از سکه بهار آزادی است؛ ولی این حباب قیمت باعث نشده طرفداران آن کم شود و به دلیل نقد شوندگی بالا، فراوانی در بازار و اجرت ساخت بسیار پایین، افراد زیادی را به سمت خود می کشد. سرمایه گذاری بر روی سکه امامی سود بیشتری برای خریدار داشته و در نتیجه خرید آن نسبت به خرید سکه بهار آزادی به صرفه تر است.